COOPERAR MILLOR
Quan hi ha una situació de risc o d’urgència, les persones donem o col·laborem en eixe moment puntual per a ajudar a solucionar eixe problema concret. Eixes actuacions solidaris puntuals són molt necessàries, però no solucionen els vertaders problemes a llarg termini.
Això és el que li ocorre al nostre amic el Philanthrooper, carregat de bones intencions, energia i ganes d’ajudar, encara que necessita conéixer millor la realitat i les vertaderes necessitats del lloc on col·laborarà.
És hora de canviar d’una mentalitat assistencialista a la cooperació, perquè l’assistència puntual no acabarà amb la pobresa i desigualtat en el món, però la cooperació sí.
Cooperar significa impulsar canvis profunds i donar un suport continu a projectes sostenibles en el temps. Per a saber com cooperar millor existeix la Coordinadora Valenciana d’ONGD. Si tens dubtes, pregunta’ns!

LA PHILMOTECA DE


Climate Crisis
L’horta s’asseca

Bad Education
La meua vella enciclopèdia

Unhealthy Spain
Un selfie a l’hospital

Food Emergency
T’ensenye a menjar

Poor Children
Xiquets pobres… però tan feliços

Out of Medicines
Medicines caducades
EL COOPERANT INOPERANT
DONAR
LLIBRES VELLS
no acaba amb la desigualtat
en educació


REPARTIR LLAPIS
DE COLORS
no soluciona l’analfabetisme
en països empobrits
DONAR ALMOINA
DE TANT EN TANT
no posa fi
a la desigualtat


DONAR UN PAQUET
D'ARRÒS
no soluciona el problema
de la fam en el món
I COMERÇ JUST
descubre cómo


descobreix com

PARTICIPA!
Al llarg de l’any, les ONGD realitzem moltes activitats en les quals pots participar per a informar-te i passar a l’acció. Ací us donem algunes pistes sobre com fer-ho:
Ací trobaràs la informació i dades de contacte de quasi un centenar d’ONGD actives en la Comunitat Valenciana.
Rebràs informació puntual sobre activitats, formació, ocupació i voluntariat al voltant de la cooperació en la Comunitat Valenciana.
PARTICIPA EN LA CAMPANYA POBRESA ZERO.
Més de 170 ONGD, entitats socials i culturals, sindicats i universitats de la Comunitat Valenciana organitzem cada any durant el mes d’octubre activitats per a avançar en l’erradicació de la pobresa. Informa’t i forma part del canvi!
descubre cómo


descobreix com

DONACIÓ!
Et donem tres consells molt útils per a tindre en compte quan vols donar.
1. INFORMA'T SOBRE ELS PROJECTES I LES ONGD
Pensa en quina mena de col·lectius vols secundar o quines activitats s’ajusten més a les teues inquietuds. Una vegada ho tingues clar, informa’t de quines ONGDs treballen eixes àrees a través de la Guia d’ONGD en la Comunitat Valenciana, i de com ho fan: com prenen les seues decisions, com gestionen els fons, si són transparents, si se sotmeten a controls externs…
2. CONEIX QUIN TIPUS DE DONACIÓ ÉS LA MILLOR
Les donacions poden ser de diners o de materials tipus roba, aliments, joguets, medicaments, etc. Si vols donar algun tipus de material, consulta primer si realment és necessari i si el que tens és útil. La gestió d’aquestes donacions són complexes i costoses, i algunes vegades generen més perjudicis que beneficis.
Si prefereixes donar diners, poden ser mitjançant donatius puntuals, però les col·laboracions econòmiques estables ajuden al fet que les ONGD siguen més independents i al fet que els projectes tinguen continuïtat.
3. DONAR ÉS SEGUR I TÉ AVANTATGES
En la web de l’ONGD que tries trobaràs com realitzar la teua donació puntual o la teua col·laboració estable. L’entitat també pot informar-te de les desgravacions fiscals que pots tindre gràcies a la teua col·laboració.
descubre cómo


descobreix com

VOLUNTARIAT
Des de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament – Espanya, fan les següents recomanacions abans de realitzar un voluntariat. Si les haguera llegides abans nostre Philantrooper ho hauria fet millor!
1. DESAPRÉN
Abans de començar la cerca, informa’t bé sobre què és el voluntariat internacional i el funcionament de les ONG de Desenvolupament. Dóna una ullada al nostre monogràfic de voluntariat i al post «5 idees sobre voluntariat que has de llevar-te del cap». Si pots, forma’t. Moltes ONGD realitzen cursos per al voluntariat abans que comencen a col·laborar.
2. PLANIFICA
Tingues clares les dates aproximades en les quals t’agradaria viatjar i el lloc en el qual vols aprendre. Intenta fer un voluntariat relacionat amb la teua professió. Podeu buscar en la nostra pàgina d’ofertes de voluntariat, en la nostra Guia d’ONGD en la Comunitat Valenciana i en l’Informe del sector de la Coordinadora d’ONG de Desenvolupament-Espanya. Submergeix-te en la secció «Cercadors» i tria l’opció voluntariat. A partir d’ací podràs filtrar la teua cerca en funció dels teus interessos.
3. CONTACTA
Contacta a les organitzacions que apareguen en la cerca en funció dels teus interessos per a saber més. Amb tota la informació a la mà, pregunta’t: Compartisc valors i intencions amb l’ONG? Confie en mi per a fer aquest treball al meu país?
I recorda que hi ha altres formes de voluntariat, no necessàriament internacional; dóna una ullada a les opcions que presenten les organitzacions en l’Informe del Sector.
descubre cómo


descobreix com

CONSUMISC RESPONSABLE
I COMERÇ JUST
Quan comprem, tenim el poder de fer que es respecten els drets de les persones i el planeta. El consum responsable i el comerç just garanteixen condicions laborals dignes, el suport a les xicotetes empreses i a la producció local, i la protecció del medi ambient.
ALGUNS CONSELLS PER A CONSUMIR DE MANERA RESPONSABLE:
1 Realitza un consum d’allò que satisfarà realment una necessitat i no comprar de manera compulsiva.
2 Adquireix productes que valoren la justícia social, el medi ambient, l’ètica i la sostenibilitat.
3 Informa’t i coneix com han sigut elaborats els productes que consumeixes, com han arribat fins nosaltres i quines són les conseqüències tant de la seua elaboració com de la seua adquisició.
4 Opta per productes saludables i duradors.
5 Cerca alternatives que minimitzen l’explotació de matèries primeres (intercanvis, segona mà, reparació, reutilització).
6 Quan finalitze la vida útil d’un producte, llança’ls selectivament al contenidor o espai adequat perquè es puga reciclar.
LES 4 GARANTIES PRINCIPALS DEL COMERÇ JUST
- Condicions laborals i salaris adequats per als productors del Sud, que els permeten viure amb dignitat.
- Absència d’explotació laboral infantil.
- Igualtat entre homes i dones: tots dos reben un tracte i una retribució econòmica equitativa.
- Respecte al medi ambient: els articles es fabriquen a través de pràctiques respectuoses amb l’entorn en el qual es produeixen.
Per a saber més sobre el comerç just i el consum responsable, mira en la nostra web.


DIFON I COMPARTEIX
Comparteix els nostres videos en xarxes socials
www.cvongd.org
